dimarts, 20 de desembre del 2011

La taxa d'ocupació dels graduats en formació professional es manté malgrat la crisi

  • L’informe analitza la situació laboral de 23.281 persones graduades el curs 2009-2010, en aspectes com per exemple el tipus de contracte, el salari o les famílies professionals amb major i menor ocupació
  • Segons la consellera Rigau, “podem dir que tenim una bona salut a la formació professional, és la millor manera de lluitar contra l’atur”
  • Els graduats mitjans que cerquen feina són el 13,8% i els graduats superiors el 12,53%. Una xifra molt inferior al 43,6% de joves de 16 a 24 anys en atur

 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el president del Consell de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, han presentat avui els resultats de l’estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals del 2011, un informe elaborat conjuntament pel Departament d'Ensenyament i el Consell de Cambres de Comerç. L’estudi analitza quina és la situació laboral dels graduats en ensenyaments professionals entre sis i nou mesos després d’haver acabat els seus estudis.
 
El treball es basa en una mostra de 23.281 persones graduades el curs 2009-2010, tant de grau mitjà com de grau superior, dels següents ensenyaments: formació professional inicial, arts plàstiques i disseny, ensenyaments esportius, ensenyaments artístics superiors i programes de qualificació professional inicial (PQPI).
 
Aquest any 2011, els graduats mitjans que cerquen feina han passat a representar el 13,8%, mentre que els graduats superiors han passat a representar el 12,53%. En relació a l’any passat l’increment dels graduats mitjans que busquen feina ha estat de l’1,19%, mentre que en el cas dels graduats superiors és de l’1,49% respecte el 2010. Unes xifres, de totes maneres que se situen molt per sota de la mitjana d’atur juvenil d’entre 16 i 24 anys a Catalunya.
 
Dels resultats de l’Informe es desprèn que malgrat el context econòmic actual de crisi –una crisi que ja es va fer palesa en el darrer informe-, els graduats en ensenyaments professionals continuen estables pel que fa a la inserció laboral, i que tenen una taxa d’atur molt inferior a la mitjana malgrat la crisi.
 
Segons la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, “podem dir que tenim una bona salut a la formació professional, és la millor manera de lluitar contra l’atur. Tot i la difícil situació econòmica per la qual estem passant, es demostra la fortalesa de la formació professional, perquè prepara per a la inserció, una inserció de qualitat”.
 
El director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Melcior Arcarons, ha destacat que “la FP és una bona eina per combatre l’atur, perquè ofereix una resistència a l’atur i atorga una alta ocupació”.
 
De les persones graduades, un 30,1% han trobat feina, un 39,2% continuen estudiant, un 16,8% compaginen feina i estudis, i un 13,4% estan buscant feina. Aquesta taxa d’atur  dels graduats en ensenyaments professionals és menor que la mitjana d’atur de Catalunya, situada en un 18%. Alhora, el 13,4% d’atur dels graduats és molt menor si el comparem amb la mitjana d’atur dels joves catalans d’entre 16 i 24 anys, que és del 43,6%.
 
Segons la titular d’Ensenyament “la formació estimula la millora personal i professional. No és només una formació amb un objectiu terminal sinó que estimula per continuar formant, i això és un bon símptoma per a la FP”.
 
En aquest mateix apartat, destaca que l’ocupació és major entre els graduats superiors que els graduats mitjans, i pel que fa al gènere, hi ha un lleuger increment  de dones que busquen feina respecte el grup d’homes.
 
Situació laboral segons la família i ensenyament

L’estudi analitza quins són els ensenyaments i les famílies professionals que tenen una major inserció i una menor inserció laboral. Els estudis amb un 50% o més d’inserció laboral són: esports, ensenyaments artístics superiors de música, art dramàtic, conservació i restauració de béns culturals, instal·lació i manteniment, sanitat, i activitats marítimopesqueres.
 
Per contra, els ensenyaments que més atur pateixen són: ensenyaments superiors de disseny, PQPI, ensenyaments d’arts plàstiques i disseny, transport i manteniment de vehicles, i imatge i so.
 
Evolució de la feina relacionada amb els estudis

L’informe analitza el grau de correspondència entre els estudis realitzats i la feina segons el nivell formatiu i segons el gènere. Els resultats evidencien que en el cas dels graduats mitjans, aquesta correspondència és del 67,9%, xifra similar en els graduats superiors, que és del 67,6%. Pel que fa al gènere dels graduats, les dones obtenen una major correspondència en cas de grau mitjà i PQPI, mentre que els homes tenen major correspondència pel que fa al grau superior.
 
Segons la consellera d’Ensenyament, “de cada 10 persones 7 treballen en una feina relacionada amb la formació que han rebut, i és una dada més alta, per exemple, que a la universitat on la xifra és 6 de cada 10 persones”. Segons Rigau “podem dir amb orgull que estem fent els deures entre tots: centres, administració i món empresarial. Estem en el bon camí per a assolir els objectius d’Europa 2020”.
 
Nivell de salari dels graduats

Els resultats mostren el nivell de salari segons els estudis i el gènere. En el nivell inferior als 600 euros mensuals, els PQPI són els que principalment ocupen aquesta franja en un 21%. En el nivell dels 600 als 900 euros els que han acabat un PQPI ocupen el primer lloc en un 60%, seguits dels graduats mitjans. En la franja entre 900 i 1.200 euros els graduats mitjans s’agrupen en un 47% i els graduats superiors en un 43%. Finalment, entre 1.200 i 1.500 euros els graduats superiors tenen major presència seguits pels graduats mitjans. Segons gènere, es constata que els augments de qualificació disminueixen les diferències.
 
Finalment, l’estudi analitza altres paràmetres com les vies més habituals per obtenir feina o el tipus de contracte segons estudis i gènere.
 
19 de desembre de 2011


Informe FP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada